Web Analytics Made Easy - Statcounter

تصمیمات حزب جمهوری خلق در مورد تدریس زبان کُردی٬ حمایت از شهرداران برکنار شده و همچنین سفر امام‌اوغلو به دیاربکر و باتمان٬ خبر از برخی تغییرات سیاسی جدید نزد سران حزب آتاتورک می‌دهد. ۰۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۵ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان٬ مدت کوتاهی پس از تاسیس و به دست گرفتن قدرت٬ سراغ یک پرونده قدیمی رفت و زونکن حجیم معضلات کردها را از روی رف پایین آورد و بر میز هیات دولت گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با آن که پیش‌تر رجب طیب اردوغان در آخرین دهه‌ قرن بیستم٬ به درخواست مرحوم نجم الدین اربکان نخست وزیر اسلام‌گرای ترکیه٬ گزارش مفصلی در مورد معضل کردها تدوین کرده بود٬ اما حزب اربکان در کوران حوادث آن سال‌ها و پس از طوفان ظهور قدرت‌هایی همچون تانسو چیللر٬ مسعود ییلماز٬ دولت باغچلی و بلنت اجویت و همچنین تهدیدات ژنرال‌های کودتاگر٬ نتوانست برای حل معضلات کردها٬ گامی بردارد.

اما زمانی که پایه‌های قدرت سیاسی و اجتماعی حزب عدالت و توسعه تثبیت شدند٬ اردوغان در صدد آن برآمد که با حل معضل کردها٬ به چند هدف مهم دست پیدا کند:

1.پاسخ دادن به مطالبات سیاسی و حقوقی کردها و تسطیح راه ناهموار عضویت در اتحادیه اروپا.

2.پایان دادن به تهدیدات ضدامنیتی پ.ک.ک و جلوگیری از هزینه‌ها و خسارات چند میلیارد دلاری جنگ.

3.پیشروی در شرق و جنوب شرق ترکیه و گسترانیدن قلمرو حزب عدالت و توسعه در دل خانواده‌های کُرد اسلام‌گرا و کسب آرای چند میلیونی آنها.

4.پایان دادن به قدرت مطلق و بدون مرز ژنرال‌ها و افسران امنیتی و مسئولین قضایی که به مدت چند دهه به بهانه مبارزه با ترور در ترکیه٬ صاحب رانت‌های بزرگ و یک قلمرو نفوذ وسیع و بدون حساب و کتاب شده بودند.

اما حزب عدالت و توسعه در جریان حل معضل کردها٬ بارها دچار مشکل شد. از افشای مذاکرات سران سرویس اطلاعاتی میت و سران پ.ک.ک توسط شاگردان گولن گرفته تا رفتارهای خارج از کنترل سران پ.ک.ک در جریان مذاکرات صلح 2013 میلادی٬ شکست آکپارتی در انتخابات تا تحولات مناطق کردنشین شمال سوریه و چندین مساله دیگر که مجموعاً٬ حزب عدالت و توسعه و شخص رجب طیب اردوغان را به این جمع‌بندی رساند که به درگیری با پ.ک.ک ادامه دهد و برای حفظ بقای قدرت سیاسی و حزبی٬ با حزب حرکت ملی٬ همراه و متفق شود.

یعنی همان حزبی که رهبرش باغچلی٬ تا چند سال پیش اردوغان را به سازش با تروریست‌های تجزیه‌طلب و تسلیم شدن در برابر پ.ک.ک متهم می‌کرد.

به همین خاطر حالا چیزی به نام مذاکرات صلح وجود ندارد٬ صلاح‌الدین دمیرتاش رهبر حزب دموکراتیک خلق‌ها و بسیاری از همراهان او که در چارچوب مذاکرات صلح با اوجالان٬ دولت و پ.ک.ک گفت‌وگو می‌کردند، زندانی شده‌اند و علاوه بر این٬ هزاران نفر از هواداران پ.ک.ک روانه حبس شده‌اند.

دولت٬ با زندانی کردن فعالان سیاسی وابسته به پ.ک.ک٬ میدان مبارزه سیاسی را عملاً از بین برده و از دیگر سو٬ با حملات هوایی و زمینی حساب شده و به‌کارگیری فناوری‌های نوین رصد و هجوم هوایی٬ عملاً پ.ک.ک را زمین‌گیر و فلج کرده است.

اما در همین حال٬ در میدان رقابت سیاسی٬ هنوز هم از همین ناحیه ضربه می‌خورد و در تازه‌ترین نوع از این ضربات، شهرداری‌های مهم یا به عبارتی قلعه‌های مهم استانبول٬ آنکارا و آدانا را از دست داد. چرا که کردهای هوادار پ.ک.ک٬ به مخالفین کمالیست و چپ‌گرا رای داده و زمینه شکست نامزدهای ائتلاف جمهور را به وجود آوردند.

در تداوم این همکاری٬ حزب جمهوری خلق نیز در سیاست‌های خود نسبت به کردها تجدید نظر کرده و حالا با اعلام خبر سفر اکرم امام اوغلو به دو شهر کردنشین٬ این مساله٬ اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

اهمیت سفر امام‌ اوغلو به دیاربکر و باتمان

این روزها و با انتشار خبر سفر اکرم امام اوغلو شهردار استانبول به دو شهر کردنشین دیاربکر و باتمان٬ این سوال در فضای سیاسی ترکیه طرح شده که آیا حزب جمهوری خلق یا ج.ه.پ٬ سیاست خود را نسبت به کردها تغییرداده است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت: حزب جمهوری خلق به عنوان قدیمی‌ترین حزب تاریخ جمهوری ترکیه که در سال 1923 میلادی به دست مصطفی کمال آتاتورک تاسیس شده٬ در تاریخ معاصر ترکیه بارها در دورانی که قدرت را در اختیار داشته و هم در مقاطعی که به عنوان بزرگ‌ترین حزب مخالف در نقش اپوزیسیون بازی کرده٬ به کردها حمله کرده و نشان داده که با هویت کردی و مطالبات کردی به شکل جدی اختلاف دارد.

اما در حال حاضر چنین به نظر می‌رسد که حزب جمهوری خلق در آستانه یک تحول سیاسی مهم قرار گرفته و به دنبال آن است که نگرش خود را نسبت به مسائل و معضلات کردهای ترکیه تغییر دهد.

این تحول از زمانی روی داد که این حزب فهمید می‌تواند با اتکا به رای کردها٬ در سه شهر مهم استانبول٬ آنکارا و‌ آدانا٬ قالی را از زیر پای اردوغان بیرون بکشد.

کمال کلیچدار اوغلو رهبر کنونی حزب جمهوری خلق که خود یکی از کردهای زازا و علوی تونجلی درسیم است٬ هیچگاه در طول دوران حیات سیاسی خود به هویت قومی و خانوادگی‌اش اشاره نکرده و خود را یک کُرد علوی قلمداد نکرده است. اما از برخی اقدامات و سیاست‌های حزب دموکراتیک خلق ها یا ه.د.پ حمایت کرده و برکنار کردن سه شهردار دیاربکر٬ وان و ماردین را به عنوان یک اقدام غیرقانونی٬ محکوم کرد.

حمایت‌های کلیچدار اوغلو از شهرداران برکنار شده٬ سفر امام اوغلو به دیاربکر و باتمان و همچنین مواضع ج.ه.پ در مورد ضرورت فعالیت کلاس‌های تدریس زبان کُردی در استانبول٬ مجموعاً فضایی پدید آورده که نشان می‌دهد این حزب قصد دارد در مسیر سیاسی آتی خود٬ توجه ویژه‌ای به کردها نشان دهد و رای کردها را به سوی خود جلب کند.

اقدام حزب جمهوری خلق در نزدیک شدن به کردها٬ به معنی تایید اقدامات پ.ک.ک نیست و اتفاقاً شواهد نشان می‌دهد که اکرم امام اوغلو در این میدان٬ تصمیم هوشمندانه و جالبی گرفته  و بین پ.ک.ک و نهادهای اقماری آن٬ فرق می‌گذارد.

4 روز پیش و زمانی که 3 نفر از نظامیان ترکیه در منطقه کردنشین شرناخ در درگیری با پ.ک.ک کشته شدند٬ امام اوغلو در توییت خود نوشت: «خبر تلخ شهادت سه تن از نظامیانمان در درگیری با گروه تروریستی پ.ک.ک موجب تاثر و تاسف شد. شهادت این فرزندان را به خانواده‌هایشان تسلیت می‌گویم.»

به عبارتی دیگر٬ امام اوغلو٬ همچون اردوغان و سران حکومت ترکیه و جریانات ملی‌گرا، پ.ک.ک را تروریست می‌خواند اما یک هزار و دویست کیلومتر آن سوتر از استانبول٬ با شهردارانی دیدار می‌کند که به جرم همکاری با پ.ک.ک برکنار شده‌اند.

امام اوغلو در انتخابات استانبول٬ این واقعیت را به چشم خود دید که سخنرانی‌های تند اردوغان خطاب به کردها٬ چه پیامدی به دنبال آورد. اردوغان خطاب به سران حزب دموکراتیک خلق‌ها گفته بود: «ما در این کشور کردستان نداریم. اگر می‌خواهید٬ گورتان را گم کنید و به شمال عراق بروید.»

حالا کلیچدار اوغلو و امام اوغلو به دنبال آن هستند که نشان دهند نمی‌خواهند در انتخابات آتی٬ خطای اردوغان را تکرار کرده و رای کردها را از دست بدهند.

محمد علی دستمالی کارشناس مسائل ترکیه

انتهای پیام/

R1396/P/S8,1414/CT4 واژه های کاربردی مرتبط اخبار "ترکیه"

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار ترکیه اخبار ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۵۷۵۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توزیع عادلانه امکانات در مدارس کرمانشاه با رویکرد محرومیت‌زدایی

دریافت 160 MB کد خبر 6092616

دیگر خبرها

  • شهید مطهری برای نخبگان فکری جبهه انقلاب یک اسوه تمام عیار است
  • نگرانی از کاهش سطح دینداری و افزایش بی اعتمادی در جامعه در یادداشت عباس عبدی
  • رئیس حزب آینده ترکیه با هنیه دیدار و درباره جنگ غزه گفت وگو کرد
  • احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد
  • دفاع بالوتلی از جنجال ستاره اینتر علیه تئو هرناندز
  • مقامات سیاسی ترکیه و دردسر خودروهای لوکس
  • مخالفان سوریه: موضع ترکیه در قبال ما ثابت است
  • مجموعه دفتر یادداشت روزانه داستایوفسکی به چاپ سوم رسید
  • توزیع عادلانه امکانات در مدارس کرمانشاه با رویکرد محرومیت‌زدایی
  • جدایی برگزاری بخش ملی و بین الملل جشنواره فیلم رضوان