Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@01:34:58 GMT

غفلت از استانبول در سایه سیاست های غلط در حلب

تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۶۷۵۳۷

غفلت از استانبول در سایه سیاست های غلط در حلب

«اکرم امام اوغلو» نامزد حزب جمهوریخواه خلق ترکیه روز گذشته (یکشنبه) در انتخابات حساس شهرداری استانبول با کسب ۵۴.۰۳ درصد آرا به پیروزی قاطع رسید.

با پیروزی امام اوغلو ۴۹ ساله حاکمیت حدود ۱۸ ساله حزب عدالت و توسعه بر شهرداری استانبول پایان یافت.

مردم شهر استانبول در حالی دست به انتخاب از میان دو گزینه مهم یلدریم (حزب عدالت و توسعه) و امام اوغلو (حزب جمهوریخواه خلق) زدند که انتخابات حدود دو ماه پیش استانبول، باطل اعلام شد و دو رقیب دور قبل، این بار نیز خود را در معرض رأی مردم گذاشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شورای عالی انتخابات ترکیه ۱۶ اردیبهشت ماه نتایج انتخابات ۱۱ فروردین ماه شهرداری کلانشهر استانبول را باطل اعلام کرد؛ انتخاباتی که به پیروزی اکرم امام اوغلو منجر شده بود.

باور این موضوع سخت است که اردوغان، استانبول و مردم آن را نشناسد. اردوغان، خود شهردار استانبول بوده و زمانی این عبارت مانند ترجیع بندی شاعرانه و حماسی بر زبان او می‌آمد که «هر کس در استانبول پیروز شود، ترکیه را برده است»؛ حالا بعد از ۱۸ سال، تک سوار حزب حاکم ترکیه استانبول را به امام اغلو می بازد؛ کسی که تا سال پیش شهردار یکی از مناطق استانبول بود و آنچنان معروفیتی هم نداشت؛ چرا؟

پیش از آنکه تمهیداتی برای انتخابات شهرداری‌ها در کار باشد، ۱۸ آوریل ۲۰۱۸ تصمیم اردوغان برای برگزاری انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری و پارلمان همه ناظران را شگفت زده کرد. او ۲۴ ژوئن ۲۰۱۸ را برای انتخابات زودهنگام پیشنهاد داد که طبق روال باید در ماه نوامبر سال جاری (۲۰۱۹) برگزار می‌شد یعنی یک سال و نیم زودتر از موعد مقرر.

توجیه اردوغان این بود که اوضاع کشورهای همسایه یعنی عراق و سوریه مساعد نیست و سرعت دادن به انتخابات برای امنیت و اقتصاد ترکیه ضروری است.

برای بسیاری، این توجیه، نامفهوم و نامربوط بود، اما خود اردوغان و دوستان هم حزبی او در اتاق فکرهای محرمانه ترکیه خوب می‌دانستند که ترجمه این سخنان اردوغان آن است که شکست سیاست‌های او در حوزه‌های عراق و سوریه به معنای استهلاک بیشتر در اقتصاد ترکیه و موجب کاهش محبوبیت او خواهد شد.

کاهش رشد اقتصادی ترکیه هم بهانه‌ای مناسب به دست مخالفان اردوغان داد تا از دروازه تنش سال‌های اخیر با همسایگانی مانند سوریه و عراق به جای سیاست اصولی احمد داوود اغلو معمار سیاست خارجی ترکیه یعنی «به صفر رساندن تنش با همسایگان»، وارد مرحله فتح استانبول شوند.

واقعیت این است که با وجود گذشت ۱۰۰ سال از جنگ‌های استقلال ترکیه، اکنون مساله اساسی ترکیه اردوغان نه در استقلال کشورش و نه در رؤیای ایستادن بر قله صد سالگی استقلال، بلکه در ضرورت توجه آسیب شناسانه به علل ناکامی در قلب تپنده اقتصاد و سیاست ترکیه یعنی استانبول و تمرکز بر فهم اصیل از «عدالت و توسعه» به جای هدف گیری استقلال کشوری مانند سوریه است.

اردوغان برای اولین بار بر دروازه استانبول از اسب افتاد زیرا بیش از آنکه طی سالیان اخیر نگاه خود را به پایتخت اقتصادی ترکیه بدوزد، پیکان سرنیزه خود را به سوی جاهایی دیگر مانند حلب، پایتخت اقتصادی سوریه گرفته بود و احزاب معارض نیز در این سال‌ها بیکار نماندند.

این جمله‌هایی است که کمال قلیچ‌دار اوغلو رهبر حزب پیروز در انتخابات اخیر شهرداری استانبول ۱۶ ماه پیش خطاب به رئیس جمهوری ترکیه گفت: «هرچه سریع‌تر با دولت سوریه ارتباط برقرار کنید؛ چرا که دولت سوریه همانند ما، به دنبال حفظ تمامیت ارضی و یکپارچگی سوریه است».

امام اوغلو، نامزد پیروز انتخابات از حزب جمهوریخواه خلق ترکیه است؛ حزبی که رهبر آن قلیچ‌دار اوغلو بعد از سرنگونی هواپیمای سوریه به دست ترکیه گفت: «از اینکه سوریه برای ترکیه تهدید نیست تمام جهان آگاهند و نخست‌وزیر ترکیه در گردهمایی‌های انتخاباتی نباید خود را قهرمان مردم معرفی کند.»

قلیچ دار اغلو و حزبش بارها از اردوغان در طول سال‌های اخیر تنش با ترکیه خواستند تا برای حفظ تمامیت ارضی سوریه و جلوگیری از خونریزی در این کشور فوراً با دمشق ارتباط برقرار کند و هرچه سریع‌تر روابط آنکارا با دمشق را به حالت قبل برگرداند.

در تمام این سال‌ها، حزب متبوع شهردار پیروز استانبول در کوی و برزن هر فرصتی را برای انتقاد از سیاست‌های اردوغان با تمرکز بر سوریه غنیمت می‌شمرد.

این انتخابات و نتیجه آن در شهرهای مهمی مانند استانبول، آنکارا، ازمیر و آنتالیا هشداری به شخص رجب طیب اردوغان و حزب حاکم عدالت و توسعه است با این مضمون که اگر اینجا از اسب افتاده باید از اصل «عدالت و توسعه» و اهداف آن نیفتد، دوباره برخیزد و گرد تنش‌های چند ساله را از قامت خود به عنوان سیاستمداری کاریزماتیک و تأثیرگذار بتکاند.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: انتخابات ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۶۷۵۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است

روزنامه اقتصادی و عبری زبان گلوبز اعلام کرد آذربایجان مهمترین نامزد برای برای کاهش تنش بین آنکارا و تل آویو محسوب می‌شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، این رسانه متخصص در امور اقتصادی در این رابطه نوشت، امروز برای کاهش محدودیت‌های اعمال شده علیه  صادرات ترکیه به اسرائیل چشم‌های تل آویو به آذربایجان دوخته شده است.

دین شاموئل المز نویسنده این گزارش آورده است: در سایه وجود رئیس جمهوری که هم به نتانیاهو و هم به اردوغان نزدیک است امکان نقش آفرینی آذربایجان در زمینه کاهش تنش بین اسرائیل و ترکیه وجود دارد.

در این نوشتار آمده است: روابط بین اسرائیل و ترکیه از زمان آغاز جنگ غزه بحرانی شد، اما طی دو هفته گذشته بعداز تصمیم بی سابقه رجیب طیب اردوغان در رابطه با ممنوعیت صادرات 54 نوع قلم کالا به اسرائیل به نقطه اوج خود رسید، زیرا ضربه به پاشنه آشیل اسرائیل وارد شد به ویژه که صنایع در اسرائیل به دلیل عدم حضور نیروی کار فلسطینی به خودی خود دچار مشکل هستند، به هر شکل آنکارا به شکل هدفمندی کالاهای ممنوعه را انتخاب کرد که در میان آنها می‌توان به سیمان اشاره کرد که 29 درصد از واردات اسرائیل از ترکیه است.

نویسنده بعد از پرداختن به تاریخچه فراز و فرود روابط بین دو طرف معتقد است که راه‌حل خروج از این بحران از باکو خواهد آمد.

او می‌نویسد: محال نیس که روند آرامش از مسیر باکو بیاید، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان یکی از معدود شخصیت‌ها در جهان است ـ اگر شخصیت دیگری وجود داشته باشد ـ که هم به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نزدیک است و هم نزدیکی خاصی به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دارد، اسرائیل خریدار حیاتی نفت از باکو است، آذربایجان از طریق خط لوله نفت باکو ـ تفلیس نفت به این بندر ساحلی ترکیه رسیده و از آنجا به سوی حیفا بر روی نفتکش‌ها بارگیری می‌شود.

در ژانویه به طور مثال، اسرائیل با 523.5 هزار تن به ارزش 297 میلیون دلار در صدر وارد کنندگان نفت از آذربایجان قرار گرفت.

درهمین راستا احتمال بستن مسیر صادرات توسط ترکیه، یکی از سناریوهای احتمالی اما ترجیحا عملی نخواهد شد.

این مسئله به دلیل روابط ترکیه و اسرائیل نیست بلکه به دلیل روابط ترکیه و آذربایجان است.

روابط بین آنکارا و باکو براساس‌‌ ایده "یک ملت با دو کشور" (بیر ملت، إیکی دولت) استوار است، پس آخرین چیزی که اردوغان به دنبال آن است آسیب رساندن به منافع دوست نزدیکش علی‌اف خواهد بود. از این مبدا می‌توان قدرت تاثیر گذاری دیپلماتیک باکو بر روابط ترکیه و اسرائیل را ملاحظه کرد. در بحران سابق بین ترکیه و اسرائیل هم آذربایجان عامل مهمی در میانجیگری بین دو طرف بود و تا به امروز نیز ظرفیت انجام چنین کاری را دارد.

بلینکن با سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت‌وگو کردمصاحبه|آذربایجان با فشار ایران از کریدور زنگزور صرف‌نظر کرد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۲۱۰ نفر در اعتراضات روز کارگر ترکیه بازداشت شدند
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد؟ + فیلم | وقتی دست آقای سیاستمدار روی هوا ماند!
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد+ فیلم
  • سودای هلند برای ریاست بر ناتو و نقش ترکیه
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد
  • رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است
  • مقامات سیاسی ترکیه و دردسر خودروهای لوکس
  • بازداشت چند داعشی در استانبول
  • رشد 100 درصدی مخارج مسافران تور ترکیه در 2024